Voor dakwerken & het herstellen van schouwen zijn we een referentie!

Voor een gratis offerte: vdr.renovatie@gmail.com

Schouwen

De schouw is iets dat dikwijls verwaarloosd wordt, uit het oog, uit het hart zeg maar. Toch is dit een belangrijk onderdeel van je huis. Je kan niet zonder, er zal altijd rookgasafvoer zijn en/of verluchting.

Vele schouwen zijn aan het eind van hun Latijn, maar wist je dat als jouw schouw op iemand zijn hoofd valt, dat jij dan verantwoordelijk bent? En dat de verzekering kan weigeren te betalen als ze kunnen aantonen dat de schouw niet werd onderhouden? En daarmee bedoel ik niet alleen kuisen.

Oudere schouwen hebben stookolie of hout moeten verwerken, een hele andere categorie dan de hedendaagse rookgassen van gasketels.

Dat waren zeer agressieve rookgassen, zeker van stookolie, daar zitten bepaalde zuren in die cement en zeker kalk aantasten. Deze zuren vreten zich dan ook nog eens een weg van binnen naar buiten. Sommige mensen vragen soms, om de schouw te hervoegen, dit omdat ze duidelijk zien dat er iets “scheelt”. Maar zoals ik al zei komt het kwaad van binnenin. Hervoegen of langs buiten bezetten, verergert eigenlijk het probleem, de schouw blijft verder verslijten van binnen uit en de buitenste schil blijft staan… hoe diep zit voegsel? Slechts twee centimeter.

Meestal is het best om de schouw af te breken tot onder de pannen, daar is de reactie van de zuren en de regen niet meer van tel en meestal is daar reeds terug een goede basis te vinden. De schouw kan van daar dan terug opgetrokken worden in baksteen, er wordt lood ingewerkt tijden het metselen.

Als afwerking bovenaan is de eenvoudigste oplossing een zinken kraal als druiprand met daar een ter plaatse gegoten betonblok op. Dit kan rechtstreeks op de schouw of er kunnen eerst twee zijden of vier hoeken opgetrokken worden met daar dan de kraal met beton erop, de schouw is dan ineens veel waterdichter. Er kan ook een deksteen in natuursteen geplaatst worden. Nadeel is het gewicht, deze moet altijd met een kraan geplaatst worden wat natuurlijk prijzig is.

Meer en meer moeten we schouwen afbreken en vervangen door modernere inox-buizen, de schouw wordt dan ook afgebroken tot onder de pannen, daar wordt een betonblok gegoten als basis voor de inox buis. Daarna wordt het dak dichtgewerkt met pannen en lood.

Gebruik je de schouw helemaal niet meer? Dan kunnen we ze volledig tot onder de pannen wegnemen en de boel dichtleggen met pannen en nokken.

Ook zeer belangrijk!!!!

Kraaien, meer bepaald Kauwen, die huizen graag in Uw schouw, dit brengt echt gevaar mee, ten eerste kunnen er rookgassen in huis komen, Co2, en door dat hun nest wel een 80cm tot 1m hoog is, krijg je vochtophopingen die Uw schouw onherroepelijk beschadigen.

Om dit te vermijden plaatsen wij roestvrije rooster op de schouw, of indien U de schouw niet meer gebruikt, kunnen we een “dal” op de schouw plaatsen met mortel, daar kunnen ze niets meer aan doen, en moeten ze bij de buren gaan zoeken!

Dakwerken

Is Uw dak aan een opfrissing toe? Denk dan even ook aan de mogelijkheid om extra isolatie te plaatsen, dit kan via de “Sarking-methode”, bij dit systeem wordt de isolatie langs buiten geplaatst.

Dit heeft vele voordelen. De afwerking langs binnen kan gewoon blijven bestaan, de bestaande pannen worden weggenomen. Maar daarna moet je keuzes maken.

De ideale opbouw is namelijk het volgende, op de bestaande spanten of kepers wordt idealiter een “dakvloer” geplaatst, daar komt dan een dampscherm op, hierop komt de isolatie, van 10 tot 20cm isolatie, 10 is het meest courante en is ruim voldoende als er met PIR-platen gewerkt wordt.

Op de isolatieplaten wordt een stevige plank geschroefd tot in de kepers of spanten, deze dienen meteen als “stoflat” maar zijn sterk genoeg om de ganse verdere opbouw van het dak te dragen, zijnde pannen of leien, kunststof of natuurschalies.

Voor prijsdrukkingen wordt de post “dakvloer” meestal weggelaten uit de offerte, meestal omdat dit natuurlijk een meerkost betreft die niet echt noodzakelijk is. Een dakvloer is echter niet nutteloos, het maakt een barrière tussen het oude en nieuwe dak, het maakt het dak veel “stijver”, het vergemakkelijkt een verbreding van het bestaande dak en het zorgt ook voor een veel winddichter dak.

Nadelen: het dak wordt hoger, de muren blijven staan, dit moet aangepakt worden.

De dakranden kunnen verhoogd worden dmv plooiwerk in (antra-)zink, de bakgoten kunnen aangepast worden dmv plooiwerk in natuurzink. Eventuele hanggoten moeten samen met de bevestigingsplank verhoogd worden.

Dakramen moeten ook mee verhoogd worden en ook de binnenafwerking wordt dus beschadigd en moet opnieuw gedaan worden, minstens gedeeltelijk.

brochure Divina

Voor een gratis offerte: VDR.renovatie@GMAIL.COM